Nationaal BTW Congres

Sprekers

Plenair

 • Toon Vroon
  Landelijk vaktechnisch coördinator omzetbelasting

  Toon Vroon heeft fiscaal recht gestudeerd in Tilburg. Toon is landelijk vaktechnisch coördinator omzetbelasting bij de Directie Vaktechniek van de Belastingdienst. Daarnaast treedt hij regelmatig op als spreker en als docent. Hij heeft tientallen artikelen gepubliceerd en is een van de redacteuren van het fiscale tijdschrift NTFR-Beschouwingen.

 • prof. dr. Herman van Kesteren
  Partner van Tax & HRS, PwC

  Ik ben al meer dan 25 jaar werkzaam als btw-specialist. Als partner van Tax & HRS ben ik verantwoordelijk voor vaktechniek, kennismanagement en procesvoering. Ik ben betrokken bij de ‘zwaardere’ adviestrajecten. Naast deze functie ben ik hoogleraar belastingrecht te Tilburg, raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof te Den Bosch en rechter-plaatsvervanger te Den Haag. Ik ben tevens voorzitter van de sectiecommissie omzetbelastingspecialisten van de NOB en bestuurslid van de Vereniging voor Belastingwetenschap. Ik spreek regelmatig op nationale en internationale btw-congressen en ben auteur van diverse boeken en publicaties op mijn vakgebied.

Workshops

 • Marja van den Oetelaar
  The VAT Consultancy Firm B.V.

  Marja van den Oetelaar heeft fiscaal recht gestudeerd in Tilburg. Na 13 jaar als btw specialiste voor 2 van de Big4 firma’s te hebben gewerkt, is ze in 2002 haar eigen kantoor gestart. Het kantoor heet nu The VAT Consultancy Firm BV en heeft kantoren in Naarden en Den Haag. Het cliëntenbestand van The VAT Consultancy Firm BV is divers en bestaat uit nationale en internationale ondernemingen, maar ook uit accountants, fiscalisten, stichtingen en verenigingen. Daarnaast verzorgen ze de compliance in binnen- en buitenland en treden op als fiscaal vertegenwoordiger. Marja geeft veel les en schrijft met enige regelmaat.  

 • Carola van Vilsteren
  Directeur Van Vilsteren BTW Advies

  Mr. Carola van Vilsteren heeft fiscaal recht gestudeerd en is directeur van Van Vilsteren BTW Advies te Heelsum. Carola houdt zich bezig met de advisering op het gebied van btw, het in kaart brengen van btw-risico’s en het verzorgen van btw-cursussen. Tevens implementeert zij veel verbeter processen bij organisaties en bedrijven. Carola heeft diverse publicaties op haar naam staan en is als auteur verbonden aan diverse vakbladen zoals Rendement, CM, Belastingzaken, Indicator en F&A. Tevens spreekt ze op diverse seminars.

 • Redmar Wolf
  o.a. Bijzonder Hoogleraar indirecte belastingen

  Redmar Wolf is werkzaam bij Baker McKenzie Amsterdam, universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen en tevens raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Hij is auteur van talloze fiscale publicaties.

 • Frederike Manzoni
  PwC Amsterdam

  Frederike Manzoni – Van de Kuilen is sinds eind vorig jaar als director werkzaam bij PwC in Amsterdam. Voordat zij in dienst trad bij PwC heeft ze als BTW specialist bij een van de grote advocatenkantoren gewerkt. Frederike adviseert cliënten met name  op gebied van financial services, vastgoed- en financieringstransacties, M&A en internationale handel. Frederike publiceert en spreekt regelmatig over de hiervoor genoemde onderwerpen. Frederike is zowel in Nederlands recht als Fiscaal recht afgestudeerd en is lid van de Nederlandse orde van belastingadviseurs

 • mr. ing. Bart Boersma RB
  Oprichter en directeur van Customs Knowledge

  Bart is de oprichter en directeur van Customs Knowledge. Hij adviseert en procedeert als advocaat voor cliënten op het gebied van douanerecht, alsmede product- en voedselveiligheid. Hij heeft een zeer groot aantal succesvolle beroepsprocedures tegen de douane, voedsel- en warenautoriteit en andere overheidsinstanties op zijn naam staan bij de diverse gerechtelijke instanties. In veel gevallen weet Bart met een gedegen motivering, maar soms ook een gedurfd of creatief standpunt, geschillen positief te beslechten. Daarnaast geeft Bart diverse trainingen en opleidingen. Van grote waarde is dat Bart niet alleen specialist is in het douanerecht, maar ook op de hoogte is van de ins en outs op het gebied van formeel belastingrecht, boete- en strafrecht en het handelsrecht.

   

   

 • Patrick Wille
  Managing Partner - The VAT House

   

  Patrick Wille, founder of The VAT House (WP&B nv), was born in Oostakker in 1954. He was an official at the VAT Authority from 1978 to 1983. In 1984 he joined Coopers & Lybrand. As the Tax Director there, he was the driving force behind the founding of the Brussels VAT department. He is a senior lecturer at the Vrije Universiteit Brussel, guest professor at the Universiteit Gent and a professor at the Fiscale Hogeschool in Brussels. In 1997 he founded The VAT House. He was responsible for starting up VAT Forum CV, an international network of VAT and Customs specialists, in 1999, and VAT Applications NV, a software company specialised in VAT software and known for the iVAT products, in 2000, which became an Avalara company in 2015. Patrick regularly speaks on Belgian and European VAT topics at seminars. He frequently publishes articles on VAT in various tax journals and has also co-authored various books. Besides being a member of the editorial board of the International VAT Monitor, he is their Belgian correspondent.

  Area of Specialisation

  • VAT and international trade
  • Automation of VAT
  • VAT and government